Karfiolové steaky
Zaujímavý recept vhodný aj pre vegetariánov...

Použité suroviny
- karfiol
Zmes
- Olivový olej – 5 lyžíc
- Údená červená paprika – 1 polievková lyžica
- Pretlačený cesnak – 2 strúčiky
- Šťava z polky citrónu
- Soľ
- Paradajkový pretlak – 2 lyžice (je možné použiť aj hotovú barbecue, prípadne slivkovú omáčku)
- Javorový sirup – 1 lyžica
- Štipka kajenského korenia alebo chilli
- Trocha vody
Najväčšou výzvou je nakrájať karfiol na priečne plátky cca 2 cm široké. Karfiol musí byť čerstvý, inak sa nám to nepodarí. Starší karfiol sa při krájaní rozdrobí. Ak sa tak stane, možeme ho rozdeliť na floretky a tie potrieť pripravenou zmesou.
Nakrájaný karfiol predpečieme v rúre cca 15 minút na 190 C, potom ho z obidvoch strán potrieme pripravenu zmesou a dopekáme ďalsích 15 minút. Ak nechceme použit rúru, opekáme ho cca 6 minút z každej strany na panvici na miernom ohni. Pozor, čerstvý karfiol nevstrebáva omáčku tak ako keď je predpečený.
Príprava zmesi: zmiešame všetky uvedené ingrediencie.
Autor receptu a foto: Biľová Danka