logo

Púpava a jej účinky

Púpava a jej využitie nielen v našom bylinkárstve. Púpava je súčasťou mnohých bylinných receptúr v tradičnej čínskej medicíne...

Púpava

Púpava lekárska (Taraxacum officinale) – je nám všetkým dobre známa. Mnohí z nás ju považujú za nepríjemnú burinu, ktorá vie poriadne potrápiť naše trávniky. Fakt je ale ten, že táto krásna rastlinka obsahuje množstvo biologicky aktívnych látok a je po stáročia bežnou súčasťou mnohých bylinných prípravkov.

Používa sa jej koreň, listy aj kvety.

Podporuje trávenie tým, že podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, žalúdočnej šťavy a žlče. Uvoľňuje spazmy v žlčových ciestách. Má mierne močopudné účinky. Využíva sa aj v prípade bolestivých kĺbov a šliach.

Púpava sa kvôli obsahu inulínu v koreni odporúča ako prospešná potravina pre diabetikov. Mladé listy tejto rastlinky sú obľúbenou súčasťou jarných šalátov.

Púpava je známa aj v tradičnej čínskej medicíne. V liečivých odvaroch sa používa Púpava mongolská (Taraxacum mongolicum), ktorú nachádzame pod čínskym názvom Pu Gong Ying. Prirodzene sa vyskytuje v Čine, Mongolsku, Kórei a Rusku.

Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny má Pu Gong Ying povahu chladnú, chuť horkú a sladkú, tropizmus k dráhe pečene a žalúdka. Používa sa tiež v prípade vyrážok a hnisavých ložísk na koži a v tkanivách, pri bolesti hrdla a zápaloch prsníka (mastitída), v prípade pálenia pri močení aj pri prostatitíde.

Púpava mongolská – Pu Gong Ying je súčasťou mnohých bylinných zmesí napr. Qian Lie Xian Wan - Vodopád z modrej lagúny (prostatické problémy), alebo Wu Wei Xiao Du Wan – Pätoro uhasení sopky (kožné zápaly so sklonom k hnisaniu, akné).

V oblasti Číny a Tibetu rastie tiež Taraxacum sinicum, Taraxacum tibeticum a Taraxacum cuspidatum.

Literatúra:

1. Mika K:: Fytoterapia z pera lekára. Vydavateľstvo OSVETA 2016. ISBN: 978-8063-436-0.

2. Valíček P.: Léčivé rostliny Číny a Vietnamu 2. díl. START 2010. ISBN: 978-80-86231-52-5.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.