Raňajkový set: vianočka s jahodami, žitný chlieb s avokádom a vajíčkom
Zaujímavé raňajky v sladkej a slanej verzii...

Použité suroviny
Sladký toast
- vianočka
- polotučný tvaroh
- strúhaný kokos
- med alebo javorový sirup
- citrónová kôra (bio)
- jahody
- chia
- konopné semienka
- tymián
- levanduľové kvety
Slaný toast
- žitný chlieb
- ghí
- avokádo
- žervé
- čierne sezamové semienka
- žervé
- vajíčko
- olivový alebo avokádový olej (nemusí byť)
Postup prípravy
Polotučný tvaroh zmiešame s nastrúhaným kokosom, nastrúhanou citrónovou kôrou, medom/javorovým sirupom. Natrieme na ľahko otoustovanú vianočku. Ozdobíme jahodami, chia, konopnými semienkami, mätou, levanduľovými kvetmi, polejeme medom, posypeme čerstvým tymiánom. Levanduľové kvety sa fantasticky snúbia s jahodami, tymiánom a medovo-kokosovým tvarohom.
Otoustovaný žitný chlieb natrieme žervé, pridáme nakrájané avokádo a vajíčko uvarené na hniličku. Doporučujem veľmi rýchly spôsob prípravy: na panvici rozpustíme ghí na strednom plameni, rozklepneme vajce, počkáme cca 10 sekúnd až sa zatiahnu okraje. Na panvicu vylejeme asi 1 dcl vody, prikryjeme a necháme 1 – 2 minúty „dusiť“ a máme hotovo.. Vajíčko dáme na avokádový toust. Doporučujem ľahko posoliť avokádo aj toust. Avokádo môžeme pokvapkať olivovým alebo avokádovým olejom. Posypeme čiernym sezamom.
K toustom servírujeme čerstvé ovocie a rôzne druhy orechov.
Autor receptu a foto: Biľová Danka