Farebný šalát s pečeným karfiolom a hummusom
Farebný šalát zaujímavý svojou chuťou a krásny na pohľad...

Použité suroviny:
Šalát
· cuketa – nakrájať na mandolíne
· cherry paradajky – rozrezať na polovicu
· little gem šalát
· uhorky – nakrájať na pozdĺžne plátky škrabkou alebo na mandolíne, stočiť do špirály
· redkvičky – nakrájať na mandolínne
· kapari – rozrezať na polovicu, nechať stopku
· olivy
· tmavé hrozno – rozrezať pozdĺžne na polovicu, vyzerá veľmi efektne
· broskyne – nevynechať, dodajú šalátu výraznú chuť, nakrájať na tenké plátky
· karfiol – rozobrať na malé floretky
Pečený karfiol
· karfiol
· soľ
· cesnak/zázvor
· chilli
· lyžica dijonskej horčice
· kefírové mlieko
· cizrnová múka prípadne strúhanka panko
Hummus (4 porcie)
· 500 g vareného cíceru
· 2 lyžice tahini
· voda cca 75 ml
· olivový olej cca 120 ml
· cesnak
· soľ
· údená červená paprika, olivy nakrájané nadrobno
Dresing
· lyžička (kávová)tahini
· lyžica olivového oleja
· 2 lyžice vody
· lyžica bieleho vínneho octa
· lyžica medu alebo javorového sirupu
· šťava z polovice limety
· soľ
· mleté čierne korenie
Postup prípravy:
Suroviny na šalát nakrájame, dáme na tanier, pridáme hummus, pečený karfiol a zalejeme dresingom.
Príprava pečeného karfiolu:
Karfiol rozoberieme na floretky, do misky nalejeme kefír, pridáme soľ, horčicu, čierne korenie, cesnak/zázvor, chilli. Do druhej misky dáme cizrnovú múku alebo panko. Floretky obaľujeme najprv v kefírovej zmesi, potom v cizrnovej múke/panko. Dáme na pekáč, posprejujeme olivovým olejom a necháme piecť cca 30 minút na 200 st.
Príprava hummusu:
Do mixéra dáme všetky ingrediencie a mixujeme do hladka. Ak máte radšej riedšiu konzistenciu, pridajte viacej vody, ale postupne. Hummus možete ozdobiť uvarenou cizrnou, ktorú cca 10 minút upečiete v trúbe (môžete pridať ku koncu pečenia ku karfiolu)
Šalát môžete posypať popcornom z quinoy (na suchú rozpálenú panvicu vysypte quinou a hneď ako začne praskať, začnite miešať a vysypte do misky. Na šalát, ktorý je na obrázku bola okrem quinoy použitá aj červená ryža.
Autor receptu a foto: Biľová Danka