logo

Zeleninovo-ovocný šalát servírovaný v šalátových listoch „little gem“

Na prípravu môžeme použiť akúkoľvek zeleninu, ktorú máme radi, môžeme pridať kúsky šunky, tuniaka a dressing podľa chuti...

Zeleninovo-ovocný šalát servírovaný v šalátových listoch „little gem“

V podstate môžeme použiť akúkoľvek zeleninu, ktorú máme radi, môžeme pridať kúsky šunky, tuniaka a dressing podľa chuti.

Skvelým doplnkom  zeleninových šalátov sú jahody, dodajú im šťavnatosť. Kombinácia jahôd a fety,  prípadne kozieho syra je naviac nesmierne osviežujúca.

Kľúčovou surovinou sú šalátové srdiečka, ktoré slúžia ako servírovacia miska.  Takto servírovaný šalát sa konzumuje úplne rovnako ako mexické tacos. Nedoporučujem používať iný druh šalátu, už vobec nie štandardný hlávkový alebo ľadový, pretože nemajú potrebnú pevnosť.

 

Použité suroviny

-        Šalát „little gem“  - šalátové srdiečka

-        Paradajky

-        Syr feta

-        Jahody

-        Olivy rôzne druhy (zelené, čierne, kalamata)

-        Uhorka

-        Hliva ustricová (nemusí byť)

-        Valeriánka poľná

-        Červená paprika kapia

-        Opražená cibuľka

-        Medová horčica

-        Olivový olej

-        Pyré z údených paradajok (predáva Marks and Spencer)

-        Sezamové semienka, mak

Postup prípravy:

Zo šalátových srdiečok použijeme ideálne druhú vrstvu listov, lebo je najpevnejšia a dostatočne objemná, aby sa dala použiť ako jedlá servírovacia miska. Uhorky nakrájame pomocou škrabky na tenké pozdĺžne prúžky, ktoré zrolujeme do špirál. Paradajky, papriku, zvyšky šalátu, huby a syr nakrájame na malé kúsky, jahody na plátky, olivy na tenké kolieska, prípadne ich prepolíme,  všetko zmiešame, pridáme dresink. Lyžicou tento mix vložíme do srdiečok, posypeme cibuľkou, sezamovými smienkami alebo makom. Servírujeme a papáme.

V tomto recepte som namiesto dresinku použila olivový olej, medovú horčicu a pyré z údených paradajok.  Nielenže je to vynikajúca kombinácia, ale ak použijeme rôzne druhy omáčok, prípadne pochutín, kterými polejeme šalát, vyzerá to efektnejšie a farebnejšie. Čierne sezamové semienka, prípadne mak sú úžasne dekoratívnym prvkom na „finiš“ pokrmu.

Hlivu som použila zo zbytkov od obeda. Je možné  pripraviť ju jednoducho na masle s himalajskou soľou.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.