Medovo – maslové rybacie filé s „cajun“ korením
Veľmi prispôsobivý recept, je možné takto pripraviť kura, prípadne karfiol. Servírujeme s obľúbenou prílohou, vhodný je aj biely chlebík.

Použité suroviny
- rybacie filety z čerstvej ryby bez kože, prípadne mrazené file
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 lyžice korenia „Cajun“
- 2 lyžice talianskeho korenia/ talianska zmes korenia
- soľ, čierne korene, mletá červená sladká paprika
- zelený hrášok
Omáčka
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 6 strúčikov cesnaku, pretlačeného
- 200 – 250 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 3 lyžice medu
- 3 lyžice chilli oleja
Postup prípravy
Rybacie filety osušíme, zmiešame soľ, čierne korenie, papriku, cajun a talianske korenie, Touto zmesou posypeme rybacie filety, postriekame olejom. V malej miske zmiešame chilli olej s medom.
Na panvicu dáme olivový olej a maslo, a opečieme filety /cca 2 – 3 min z každej strany/. Vyberieme z panvice, znížime teplotu na minimum, pridáme cesnak, opekáme cca 1 minútu, potom deglazujeme vývarom, zvýšíme teplotu a miešame asi 2 minúty. Do omáčky pridáme filety, polejeme mixom chilli oleja a medu, nakoniec pridáme citrónovú šťavu, hrášok a prehrievame asi 3 minúty. Môžeme pridať čerstvú červenú papriku nakrájanú na drobno.
Ak máme mrazený hrášok, najprv ho narýchlo rozmrazíme v horúcej vode, potom okamžite dáme do vody s ľadom, aby sme zachovali farbu a štruktúru. Hrášok pridávame vždy pred koncom varenia.
Autor receptu a foto: Biľová Danka