logo

Cuketa plnená červenou šošovicou

Chutný recept vhodný aj pre vegetariánov.

Cuketa plnená červenou šošovicou

Použité suroviny

  •  Červená šošovica – na jednu cuketu cca 80 gr šošovice
  •  Cuketa – väčšia
  •  Paradajky – 2 ks
  •  Mrkva – 2 ks
  •  Cibuľa
  •  Cesnak pretlačený 4 strúčiky
  •  Čerstvé bylinky, bobkový list
  •  Zeleninový vývar 2 dcl
  •  Soľ, čierne korenie, provensálske korenie, alebo korenie, ktoré máme radi
  •  Strúhaná gouda – hrsť
  •  Striedka z chleba rozdrobená – hrsť
  •  Lyžica strúhaného parmezánu
  •  Panenský olivový olej

Postup prípravy

Šošovicu namočíme na 20 minút do vody. Je nutné ju veľmi dôkladne premyť, namočenie výrazne skráti dobu varenia. Namáčanie je dôležité aj pre odtránenie antinutričných látok. Cuketu pozdĺžne rozkrojíme na polovice, vydlabeme stred, ktorý nasekáme.

Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme mrkvu nakrájanú na drobné kúsky a dusíme niekoľko minút. Potom pridáme premytú šošovicu, cuketu, nakrájené paradajky, tri pretlačené strúčiky cesnaku, bylinky, korenie, bobkový list, vývar a dusíme. Šošovica by sa mala variť spolu so zeleninou a korením, aby vstrebala všetky chute. Posledné minúty varíme bez pokrievky, aby sa vyparila tekutina a zostala nám tuhšia plnka.

Medzitým si pripravíme dve posýpky. Goudu nastrúhame, striedku z chleba rozdrobíme a zmiešame s pretlačeným strúčikom cesnaku, soľou, bylinkami a čiernym korením.
Cukety naplníme, jednu polovicu posypeme goudou, druhú chlebovou zmesou, ktorú ešte nakoniec zasypeme lyžicou strúhaného parmezánu. Postriekame olejom a necháme piecť v rúre na 180 cca 30 minút.

Autor receptu a foto: Biľová Danka

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.