Pikantný cícer
Cícer je významným zdrojom rastlinných bielkovín. Je obľúbenou strukovinou hlavne v stredomorí.

Použité suroviny
- Cícer v plechovke
- Zaváraná červená paprika
- Cibuľa
- Pór – zelená časť cca 5 cm, nakrájaný
- Cesnak – 2 strúčiky
- Kari korenie 1 lyžica
- Kurkuma 1 lyžička
- Štipľavá paprika čerstvá – koľko kto znesie
- Lyžica paradajkového pretlaku
- Bylinky
- Olivový olej
Môžeme servírovať s vajíčkom, mäskom, alebo s mäkkým syrom a tvarohom.
Postup prípravy
Na oleji speníme cibuľu, nakrájanú štipľavú papriku, paradajkový pretlak, kari korenie a kurkumu. Po minúte pridáme omytý cícer, pór, cesnak, soľ, trochu vody a dusíme cca 5 minút, aby cícer vstrebal chute. Môžeme na záver dochutiť lyžičkou cukru. Máme hotovo, na tanieri podávame s prúžkami zaváranej červenej papriky, bylinkami, ozdobíme sezamovými semienkami alebo makom, prípadne smaženou cibuľkou.
Cícer na obrázku je servírovaný s morčacím mäskom, ktoré mi zvýšilo z obeda a s polotučným tvarohom. K štipľavým pokrmom sa obecne doporučuje servírovať tvaroh alebo jogurt, pretože to neutralizuje tráviaci systém po konzumácii resp. pri konzumácii pikantných jedál.
Autor receptu a foto: Biľová Danka