Pikantná pečená maslová tekvica
Efektná pikantná pochúťka pre príjemné posedenie napríklad aj pri vínku...

Použité suroviny
- maslová tekvica
- olivový olej
- soľ, čierne korenie
Marináda
- ghee
- dijonská horčica - 3 lyžičky
- biely vínny ocot - 3 lyžičky
- tymián/rozmarín – 3 lyžičky
- javorový sirup – 4 lyžičky
- čerstvá chilli paprička – ½ papriky, nakrájaná
- šťava z ½ limetky
- soľ – 1 lyžička
- čierne korenie čerstvo namleté
- dyňové semienka/lieskové orechy/pekanové orechy
Postup prípravy
Rúru rozohrejeme na 220 C. Z tekvice odstraníme tvrdú šupku, vrátane bielej vrstvy pod ňou, aby nám zostala len oranžová dužina. Tekvicu pozdĺžne prekrojíme (môžeme to urobiť aj před odstránením šupky s bielou dužinou). Odstránime semienka pomocou lyžice.
Pekáč potrieme olejom, rozpolenú tekvicu položíme rezom dole. Posolíme a okoreníme čiernym korením. Restujeme 15 minút. Tekvicu vyberieme z rúry, na doske veľmi opatrne krájame priečne na tenké plátky tak, aby sme neprerezali celú dužinu skrz. Môžeme si pomôcť tak, že na dosku položíme 2 + 2 špajle, na ktoré položime rozkrojenú tekvicu. Nakrájanú tekvicu vrátíme do rúry a pečieme ďalších 30 minút.
Medzitým roztopíme ghee na veľmi miernom vare, pridáme horčicu, ocot, tymián, javorový sirup, chilli, šťavu z limetky, soľ. Po 30 minútach pečenia potrieme tekvicu polovicou pripravenej zmesi, okoreníme. Necháme piecť ďalších 15 minút, potom vyberieme, potrieme druhou polovicou zmesi, posypeme semienkami alebo nadrtenými orechami. Podávame teplé.
Autor receptu a foto: Biľová Danka