logo

Pikantná pečená maslová tekvica

Efektná pikantná pochúťka pre príjemné posedenie napríklad aj pri vínku...

Pikantná maslová pečená tekvica

Použité suroviny

-        maslová tekvica

-        olivový olej

-        soľ, čierne korenie

Marináda

-        ghee

-        dijonská horčica - 3 lyžičky

-        biely vínny ocot - 3 lyžičky

-        tymián/rozmarín – 3 lyžičky

-        javorový sirup – 4 lyžičky

-        čerstvá chilli paprička – ½ papriky, nakrájaná

-        šťava z ½ limetky

-        soľ – 1 lyžička

-        čierne korenie čerstvo namleté

-        dyňové semienka/lieskové orechy/pekanové orechy

 

Postup prípravy

Rúru rozohrejeme na 220 C. Z tekvice odstraníme tvrdú šupku, vrátane bielej vrstvy pod ňou, aby nám zostala len oranžová dužina. Tekvicu pozdĺžne prekrojíme (môžeme to urobiť aj před odstránením šupky s bielou dužinou). Odstránime semienka pomocou lyžice.

Pekáč potrieme olejom, rozpolenú tekvicu položíme rezom dole. Posolíme a okoreníme čiernym korením. Restujeme 15 minút. Tekvicu vyberieme z rúry, na doske veľmi opatrne krájame priečne na tenké plátky tak, aby sme neprerezali celú dužinu skrz. Môžeme si pomôcť tak, že na dosku položíme 2 + 2 špajle, na ktoré položime rozkrojenú tekvicu. Nakrájanú tekvicu vrátíme do rúry a pečieme ďalších 30 minút.

Medzitým roztopíme ghee na veľmi miernom vare, pridáme horčicu, ocot, tymián, javorový sirup, chilli, šťavu z limetky, soľ.  Po 30 minútach pečenia potrieme tekvicu polovicou pripravenej zmesi, okoreníme. Necháme piecť ďalších 15 minút, potom vyberieme, potrieme druhou polovicou zmesi, posypeme semienkami alebo nadrtenými orechami. Podávame teplé.

Autor receptu a foto: Biľová Danka

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.