Vegetariánska čína
Radi si pochutnáte na špecialitách čínskej kuchyne? Preferujete vegetariánsku stravu? Vyskúšajte tento recept...

Použité suroviny
- karfiol
- čerstvá červená paprika
- mrazené fazuľové lusky
- cibuľa - 1 stredná veľkosť
- cesnak - 2 strúčiky
- cukor - 1 čajová lyžička
- ryžový ocot alebo biely vínny ocot 1 polievková lyžica
- ghee
Omáčka
- svetlá sójová omáčka - 4 lyžice
- chilli pasta - srirarcha – 1 lyžica
- sezamová olej ½ čajovej lyžičky
- ústricová omáčka - 2 lyžice
- ryžový ocot - môžeme nahradiť bielym vínnym octom 1 lyžica
- nastrúhaný čerstvý zázvor cca 3 cm
- zeleninový vývar 1 dcl
- škrob
Postup prípravy
Karfiol rozdelený na floretky poukladáme na plech a necháme v trúbe piecť cca 20 minút na 200 C. Pečením karfiolu docielime schopnost vstrebania omáčky. Pokiaľ by sme pripravovali karfiol čerstvý alebo uvarený, nevsiakne omáčku a nebude mať tak výraznú chuť.
Na ghee oresstujeme cibuľu nakrájanú na tenké mesiačiky a cesnak nakrájaný na plátky. Až trochu zmäkne, pridáme cukor, skaramelizujeme a pridáme ocot. Necháme dusiť na veľmi miernom ohni cca 5 minút. Do takto pripravenej cibule prilejeme omáčku, miešame až omáčka začne hustnúť, nakoniec pridáme upečený karfiol, červenú papriku nakrájanú na plátky a rozmrazené fazuľové lusky. Všetko premiešame, necháme prehrievať cca 2 minúty až sa tekutina zredukuje.
Podávame s ryžou, posypeme sezamovými semienkami.
Príprava omáčky
Zmiešame sójovú a ústricovú omáčku, sezamový olej, chilli pastu, ocot, nastrúhaný zázvor a zeleninový vývar. Pridáme cca lyžicu škrobu a dôkladne ho v omáčkovej zmesi rozmiešame.
Ak sa nám bude zdať omáčková zmes kyslá, môžeme pridať med alebo javorový sirup podľa chuti.
Autor receptu a foto: Biľová Danka