Zdravé chrumkavé kelové chipsy
Kelové chipsy - zdravá pochúťka pre každú príležitosť...
Použité suroviny
- Kel
- Olivový olej – 1,5 dcl
- Soľ
- Cesnak – 1 strúčik
- Citrónová šťava – 2 lyžice
- Citrónová kôra nastrúhaná (bio)
- Chilli práškové – štipka (možno vynechať)
Postup prípravy
Kelové listy umyjeme, odstránime z nich strednú tvrdú časť (nevyhadzujeme, výborne sa hodia do polievky)
Zmiešame olej, pretlačený cesnak, soľ, citrónovú šťavu a kôru, prípadne chilli. Listy rozložíme na pekáč, potrieme pripravenou zmesou a pečieme v rúre na 170 C (horúci vzduch) cca 10 minút. Doba pečenia závisí od rúry, musíme skontrolovať, či sú listy chrumkavé, akonáhle začnú trochu hnednúť, proces je veľmi rýchly. Ak listy hnednú, ale nie sú ešte chrumkavé, znížime teplotu. Radšej pridáme pár minút na nižší stupeň, aby sme predišli spáleniu.
Po upečení môžeme posypať parmezánom alebo sezamom. Jedná sa o zdravú, chrumkavú a chutnú variantu chipsov k vínu. Ak sa rozhodneme natrhať listy na menšie kúsky, ako na obrázku, doba pečenia sa skráti.
Autor receptu a foto: Biľová Danka