logo

Baklažánové rolky plnené červenou šošovicou

Výborné jedlo bohaté na vlákninu a rastlinné proteíny vhodné aj pre vegetariánov...

baklažánové rolky

Použité suroviny

-        väčší baklažán 1 ks

-        červená šošovica – 1 hrnček

-        mozzarella 1 – 2 ks

-        šunka cca 8 plátkov (môžeme vynechať)

-        cesnak 4 strúčiky

-        menšia cibuľa 1 ks

-        garam masala/kari korenie – 2 lyžice

-        kurkuma - 1 lyžička

-        čerstvý zázvor – 4 cm

-        plechovka paradajok

-        chilli paprika

-        olivový olej

-        ghee

-        soľ, cukor, čierne korenie

Postup prípravy

Baklažán nakrájame pozdĺžne na plátky 1 - 1,5 cm, posolíme, necháme „vypotiť“, po cca 15 minútach odstránime kvapky vody, potrieme olejom zmiešaným s pretlačeným cesnakom, posypeme sušeným tymiánom a necháme v rúre piecť 15 – 20 minút na 180 C. Baklažánové plátky  musia byť mäkké, aby sa dali tvarovať.

Na ghee upražíme cibuľku, cesnak, pridáme umytú šošovicu, soľ, korenie garam masala, kurkumu a varíme do mäkka. Pred dovarením nastrúhame zázvor a strúčik cesnaku.

Na panvici speníme štvrtý strúčik cesnaku a rozpolenú chilli papriku, pridáme plechovku paradajok, osolíme a pomaly varíme, až omáčka začne hustnúť. Dochutíme cukrom, soľou a čiernym korením. Chilli môžeme vybrať. Je možné do omáčky podľa chuti pridať malý kúsok čokolády. Pozor, chilli papriku do omáčky nekrájame nadrobno, dávame buď prepolenú alebo v celku, aby omáčku len zľahka ochutila.

Upečený baklažán vyberieme z rúry, na každý plátok dáme šunku, lyžicu šošovice, plátok mozzarelly a zrolujeme. Na dno pekáča dáme trocha paradajkovej omáčky a na to ukladáme plnené baklažánové rolky. Ak nám zvýši šošovica, pridáme ju do pekáča vedľa baklažánu. Všetko polejeme zvyšnou paradajkovou omáčkou, na baklažány dáme plátky mozzarelly.

Zapekáme prikryté  20 - 25 minút na 200 C.  Všetky suroviny sú predvarené, takže nie je nutná dlhšia úprava.

Baklažán môžeme plniť aj ochuteným bulgurom, do ktorého sa veľmi hodí zaváraná červená paprika.

Vôbec sa tejto kombinácie nebojme, paradajky sa so zázvorom veľmi dobre snúbia.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.