Kurací kebab
Kebab - táto známa pochúťka pripravovaná na grile pochádza z Turecka...

Použité suroviny
- Kuracie stehenné rezne 1 kg
- čo najväčšia cibuľa
Marináda
- Biely grécky jogurt 600 ml
- Mletá červená paprika - 1 lyžica
- Mletý koriander - 1 lyžica
- Mletá rímska rasca - 1 lyžica
- Kajenské korenie - ½ čajovej lyžičky
- Mletá škorica - 1 lyžica
- Čierne korenie mleté - 1 čajová lyžička
- Šťava z celého citróna
- Olivový olej – 180 ml
- Cesnak pretlačený - 4 strúčiky
Postup prípravy
Stehenné rezne nakrájame, naklepeme, marinujeme v pripravenej zmesi najlepšie cez noc, minimálne 3 hodiny.
Príprava marinády: zmiešame všetky ingrediencie.
Rúru predhrejeme na 200 C.
Cibuľu priečne prekrojíme, polovice položíme plochou stranou na pekáč. Do každej zapichneme dve špajle. Na špajle napichujeme marinované mäso tak, že každý ďalší plátok mäsa pootočíme o 90 stupňov. Mäsko sa nielenže lepšie prepečie, ale vytvorí aj stabilný valec. Vo vyhriatej rúre pečieme 1,5 až 2 hodiny. Pokiaľ máme k dispozícii teplomer, zapichneme ho do mäsa, teplota by mala byť 75 C. Po upečení necháme 10 minút odpočinúť. Podávame s basmati ryžou.
Ak sa náhodou cibuľa v priebehu pečenia rozvarí a neudrží špajle s mäsom, dopečieme ako šašlik. Sice prídeme o efekt kebabu, ale mäso bude určite výborné. Preto doporučujem vybrať naozaj čo najväčšiu cibuľu, lebo ona je nosníkom celého kebabu v priebehu pečenia. Môžeme ju konzumovať s mäsom, je vynikajúca.
Autor receptu a foto: Biľová Danka