logo

CORDYCEPS – POKLAD TRADIČNEJ ČÍNSKEJ MEDICÍNY

Cordyceps sinensis, (čínsky názov: dōng chóng xià cǎo), je jednou z najvýznamnejších húb tradičnej čínskej medicíny.

Jedná sa o hubu parazitujúcu na húseničkách niektorých druhov motýľov. Je rozšírená hlavne v Himalájach, Nepále, Bhutáne, Číne, ale nájdeme ju aj v Japonsku a Vietname.

V tradičnej čínskej medicíne je Cordyceps využívaný tisíce rokov a to predovšetkým za účelom udržania si zdravia a vitality aj vo vysokom veku.

Dnes už vďaka modernej vede vieme identifikovať jednotlivé bioaktívne látky a identifikovať ich účinky. Huba obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, vitamíny E, B1, B2, B12, K, polysacharidy, steroly, minerály (Na, K, Ca, Fe, Mg, Cu...) Obsahujú účinnú látku Cordycepin (3'deoxyadenosín), ktorá je skúmaná pre veľmi silné protirakovinové, antioxidačné a protizápalové účinky.

Cordyceps obsahuje množstvo polysacharidov, ktoré výrazne stimulujú imunitný systém. Zároveň obsahuje aj látky s antivirotickým účinkom inhibujúce reverznú transkripciu vírusov v hostiteľskej bunke.
Podporuje látkovú výmenu, vylučovanie toxických metabolitov, má tonifikačné, antioxidačné a protinádorové účinky.
Priaznivo ovplyvňuje činnosť pečene a hladinu cholesterolu. Ovplyvňuje krvnú zrážanlivosť tým, že inhibuje agregáciu trombocytov. Z tohto dôvodu by sa nemal užívať spolu s liekmi s antikoagulačným účinkom.

Na liečebné účely sa používa hlavne v Ázii kde má dlhodobú tradíciu. Je významným adaptogénom, ktorého účinky sa využívajú pri veľkom vyčerpaní organizmu, v starobe, pri chronickej únave, ale aj vo svete športu. Pozitívne ovplyvňuje športový výkon tým, že zvyšuje aktivitu ATP, chemickej zlúčeniny, ktorá predstavuje zdroj energie pre metabolické pochody vo vnútri bunky. 

Literatúra:
VALÍČEK P.: Houby a jejich léčivé účinky. Start. 2011. ISBN 978-80-86231-54-9

ANTONÍN V., JABLONSKÝ I., ŠAŠEK V., VANČŘIKOVÁ Z.: Houby jako lék. Ottovo nakladatelství.2013. ISBN 978-80-7451-257-5

HARDEEP S. TULI et al: Pharmacological and therapeutic potential of Cordyceps with special reference to Cordycepin. 3 Biotech. 2014. 4:1-12

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.