logo

ŽENŠEN

ŽENŠEN je známy ako tonikum a adaptogén. Je častý v bylinných zmesiach tradičnej čínskej medicíny. V bylinkárstve sa využíva hlavne koreň, ktorý obsahuje cenné ginsenosidy (panaxosidy), polysacharidy, silice, peptidy, vitamíny, aminokyseliny, flavonoidy a minerálne látky.

ženšen

ŽENŠEN PRAVÝ – Všehoj ázijský (Panax ginseng). Táto populárna rastlina pochádza z oblastí severovýchodnej Číny a z horských oblastí severnej Kórei. Divoko rastúci ŽENŠEN sa vzácne nachádza aj na území Ruska v Ussurijskej a Prímorskej oblasti v južnej časti Chabarovského kraja.

Jedná sa o rastlinu s pevným dužinatým koreňom. Stonka dorastá do výšky cca 70 cm. Kvetom je vrcholový okolík. Plod je červená bobuľa. Listy vyrastajú v počte 3 až 7 z vrcholu stonky.

V bylinkárstve sa využíva hlavne koreň, ktorý obsahuje cenné ginsenosidy (panaxosidy), polysacharidy, silice, peptidy, vitamíny, aminokyseliny, flavonoidy a minerálne látky. Zriedkavejšie sa využívajú listy, alebo ďalšie časti rastliny.

ŽENŠEN je známy ako účinné tonikum a adaptogén. Zlepšuje vitalitu, stimuluje imunitu, zlepšuje koncentráciu, pamäť a pracovnú výkonnosť. Pozitívne ovplyvňuje hladinu krvného cukru, cholesterolu a hormonálnu aktivitu. Pôsobí protistresovo pri fyzickom a psychickom vypätí. Pozitívne ovplyvňuje funkciu zmyslových orgánov - hlavne zraku a sluchu. Pri vonkajšom použití pomáha pri hojení rán. Je skúmaný v oblasti protinádorových účinkov.

Podobné účinky ako ŽENŠEN PRAVÝ (Panax ginseng) má AMERICKÝ ŽENŠEN (Panax quinquefolium). ŽENŠEN je tisíce rokov využívaný tradičnou čínskou medicínou a je súčasťou mnohých bylinných zmesí.

Neodporúča sa deťom a tehotným ženám. V prípade zdravotných problémov je vhodné jeho užívanie konzultovať s lekárom.

Ak máte otázky ohľadom výživy, výživových doplnkov, alebo genetických testov využite našu  ON-LINE PORADŇU.

V našom e-shope nájdete VITÁLNE HUBY od MycoMedica a BYLINNÉ PRODUKTY TRADIČNEJ ČÍNSKEJ MEDICÍNY od TCM Bohemia.

 

 

Literatúra

Valíček P.: Léčivé rostliny Číny a Vietnamu 2. díl. START 2010. ISBN: 978-80-86231-52-5.
Mika K:: Fytoterapia z pera lekára. Vydavateľstvo OSVETA 2016. ISBN: 978-8063-436-0.
Opletal L.: Přírodní látky a jejich biologická aktivita. Karolinum 2016. ISBN: 978-80-246-2084-8.
Chen J.K., Chen T.T.: Chinese Medical Herbology and Pharmacology. Art of Medicine Press. ISBN: 0-9740635-0-9.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.