logo

Angelika čínska – stručne z pohľadu moderných poznatkov

Angelika čínska (Angelica sinensis) patrí medzi najdôležitejšie bylinky tradičnej čínskej medicíny...

Angelika čínska - Dang Gui

Angelika čínska (Angelica sinensis) patrí medzi najdôležitejšie bylinky tradičnej čínskej medicíny.

Jedná sa o dvojročnú rastlinu, ktorá rastie v oblasti severozápadnej a západnej Číny, v Kórei a v Japonsku. V týchto krajinách sa pestuje aj ako liečivá bylina.

Z pohľadu bylinkárstva je významný koreň, ktorý obsahuje množstvo biologicky aktívnych látok. V tradičnej čínskej medicíne je známa pod názvom Dang Gui.

Koreň angeliky čínskej obsahuje: hydroxyškoricové kyseliny (kyselina ferulová), ftalidy, monoterpeny, kumariny steroly, polysacharidy, atď. Medzi najdôležitejšie obsahové látky patrí kyselina ferulová a polysacharidy. Vodné extrakty získané z koreňa pôsobia antitromboticky, antioxidačne, antiarytmicky, hepatoprotektívne a imunostimulačne [2].

Extrakty sa využívajú pri nepravidelnej menštruácii, anémii, vysokom tlaku, chronickej bronchitíde, reumatizme a tiež ako prostriedok zlepšujúci celkový metabolizmus organizmu [2].

Koreň angeliky čínskej je súčasťou množstva receptúr používaných v tradičnej čínskej fytoterapii.

Ak máte záujem o bližšie informácie týkajúce sa tradičnej čínskej fytoterapie využite našu online poradňu, alebo nám pošlite správu prostredníctvom kontaktného formulára.

 

Literatúra:

1. Valíček P.: Léčivé rostliny Číny a Vietnamu 1. díl. START 2009. ISBN: 978-80-86231-48-8.

2. Opletal L.: Přírodní látky a jejich biologická aktivita. Karolinum 2016. ISBN: 978-80-246-2084-8.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.