logo

Pstruh so zemiakovo – karotkovým pyré a hubovou omáčkou

Pstruh dúhový - patrí medzi stredne tučné sladkovodné ryby. Obsahuje zdraviu prospešné omega – 3 mastné kyseliny.

Pstruh dúhový

Suroviny:

pstruh dúhový
bylinky podľa chuti
zemiaky
karotka
ghí
olej
cesnak
zázvor
šalotka
huby kuriatka
sladká smotana
mletá červená paprika

Postup prípravy:
Karotku a zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Varíme v jemne osolenej vode. Uvarené zemiaky s karotkou po uvarení scedíme, ešte za horúca pretlačíme a vypracujeme hladkú kašu. Na panvici rozpustíme ghí, nadrobno nasekáme cesnak a zázvor, krátko spolu prehrejeme (cca 2 min) a primiešame do pripravenej zemiakovo – karotkovej kaše.

Pstruha umyjeme, osušíme a opekáme na oleji najprv kožou dole (cca 4 min). Potom pstruha obrátime, pridáme na panvicu trošku ghí a opekáme cca 2 min. Stranu bez kože pred opečením osolíme, pridáme bylinky (napr. tymián a čierne korenie).

Hubovú omáčku si pripravíme z čerstvých kuriatok. Na panvici rozpustíme ghí s troškou nasekaného cesnaku a polovicou šalotky. Pridáme nakrájané kuriatka, podlejeme troškou vody, alebo vínom a chvíľu podusíme. Na záver pridáme sladkú smotanu, soľ a mletú červenú papriku.
Na tanier pridávame najprv pyré, potom rybu a na záver omáčku.

Nutričné poznámky

Pstruh dúhový - patrí medzi stredne tučné sladkovodné ryby. Obsahuje zdraviu prospešné omega – 3 mastné kyseliny.
Nutričné parametre v 100 g : Energia 150 kcal, obsah tukov 9 g, bielkoviny 18 g.

Zemiaky – obsahujú vysoké percento škrobu, z vitamínov hlavne draslík a vitamín C. Pozor na zelené časti hľuzy – obsahujú toxický solanín a chakonín. Najvyšší obsah týchto látok je v okolí očiek (púčikov).

Karotka – je bohatá na karotenoidy luteín a zeaxantín. Karotenoidy sú prekurzorom vitamínu A. Luteín a zeaxantín sú prospešné hlavne pre náš zrak. Pre lepšiu využiteľnosť karotenoidov je vhodné karotku konzumovať s malým množstvom tuku.

Ghí – je topené maslo zbavené bielkovín. Je vhodnejšie pre tepelnú úpravu ako klasické maslo, ktoré sa prepaľuje už pri teplotách okolo 121–149 °C. Bod zadymenia pre ghí je 252 °C.

Cesnak – je známy svojimi antibakteriálnymi a antivirotickými účinkami. Znižuje hladinu lipidov, znižuje krvný tlak, pôsobí antitromboticky.

Zázvor – má antioxidačné a protizápalové účinky. Odporúča sa napr. pri artritíde, alebo fybromyalgii. Študuje sa v súvislosti s protirakovinovým pôsobením. Posilňuje imunitný systém.

Autor receptu a foto: Biľová Danka
Nutričné poznámky: Vašková Judita, RNDr.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.