logo

Rýchle bravčové so zeleninou

Šťavnaté bravčové karé, alebo panenka. Zeleninová obloha s originálnou chuťou čerstvej mäty.

Bravčové so zeleninou

Suroviny
bravčové karé alebo panenka
malé nové zemiaky
olivový olej
soľ, čierne korenie
mix zelenej zeleniny (brokolica, zelený hrášok, hráškové lusky, baby špenát, bôb v konzerve, romanesco)
čerstvá mäta (čím viac, tým lepšie. V tomto recepte nedoporučujem vynechať, pretože mäta dodá jedlu výraznú chuť)
celá polovica citróna
limetková alebo citrónová šťava
hrsť čerstvých byliniek
parmezán

Postup prípravy
Umyjte zemiaky, môžete prekrojiť na polovicu, uvarte v šupke v osolenej vode, do ktorej pridáte celé čerstvé bylinky, šťavu, ktorú ste vytlačili z polovice citróna, vhoďte do hrnca aj citrónovú kôrku. Zeleninu (okrem baby špenátu) nakrájajte na rovnaké kúsky ako zemiaky. Narýchlo oblanšírujte v osolenej vode, zelenina nesmie zmäknúť. Po krátkom varení ihneď vložte do ľadovej vody (nestratí farbu). Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja, pridajte mätu, pár kvapiek limetkovej alebo citrónovej šťavy, zemiaky, zeleninu a baby špenát. Stačí len prehriať, nesmie sa variť.
Mäso naklepte, naolejujte, posoľte, okoreňte a narýchlo na panvici alebo na grile ogrilujte.
Na tanieri môžete pridať parmezán, dochutiť kvalitným olivovým olejom a čerstvým drveným čiernym korením

 

Nutričné poznámky

Mäta – všetkým dobre známa bylinka. Poznáme jej niekoľko druhov, ale u nás je najznámejšia Mäta pieporná (Mentha piperita). Používa sa k terapii zažívacích problémov. Pôsobí dezinfekčne, ukľudňuje podráždenú žalúdočnú sliznicu, pomáha pri nafukovaní, zvyšuje produkciu žlče a tráviacich enzýmov. Má mierne uvoľňujúci efekt na hladké svaly tepien a tým mierne znižuje krvný tlak.

Brokolica - obsahuje betakarotén, vitamín C, E, A, K, vitamíny skupiny B, hlavne B1, B2 a kyselinu listovú. Z minerálnych látok je bohatá na vápnik, draslík, horčík, železo, selén, síru, fosfor.
Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov a sulforafan, ktorý je známy protirakovinovými účinkami. Zaujímavá je aj jeho antibakteriálna aktivita proti Helicobacter pylori.

 

Autor receptu a foto: Biľová Danka
Nutričné poznámky: Vašková Judita, RNDr.

Za účelom prispôsobenia obsahu a reklám, analýzy návštevnosti a poskytovania funkcií sociálnych médií využívame súbory cookies.